Niel Joubert “Enita” Sauvignon Blanc

Proefnotitie

Licht citroen van kleur. Aroma’s van passievrucht, citrus en gras stuiven uit het glas. Fris, elegant en mooie zuren in de mond.

Specificaties

Wijnhuis Niel Joubert
Artikelnummer 89201
Land van herkomst Zuid Afrika
Streek Paarl
Sluiting Schroefdop
Druif sauvignon blanc (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Passievrucht, citrus, gras

Vinificatie:

Nadat de druiven zijn geoogst worden deze gekneusd en geperst en vervolgens een nacht ingeweekt. Hierna fermenteert de wijn op lage temperaturen op roestvrijstalen tanks om het fruitige karakter te behouden.

Wijn spijs:

Prima begeleider bij licht gekruide gerechten, inktvis, groene salades

Awards:

“Passievrucht, vers gemaaid gras en appel in het glas”,
Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8.

Achtergrondinformatie:

Enita Sauvignon Blanc is vernoemd naar de vrouw van Niel Joubert senior. Niel’s vrouw heeft een ongelooflijk talent voor tuinieren en heeft de laatste 50 jaar dan ook vele prachtige tuinen binnen de Niel Joubert familie gecreëerd. Haar favoriete wijn in het assortiment is de Sauvignon Blanc.

Klein Simonsvlei is de thuisbasis van Niel Joubert Wines. Het estate ligt op de hellingen van de Simonsberg, aan de rand van Paarl in de West-Kaapse wijnlanden. Het is een grote wijn- en fruitboerderij en heeft een spectaculair landschap met vijf heuvels en tien dammen die worden gevoed door een natuurlijke bergbron. Door het rijke terroir teelt de familie Joubert naast wijndruiven ook appels, peren, perziken, pruimen, citroenen en bosbessen. Deze rijke biodiversiteit is goed voor het land. Inmiddels staat de 5e generatie aan het roer en werken ze elke dag keihard om de mooiste wijnen te maken.

De oprichter van Klein Simonsvlei, Piet Joubert, kocht de boerderij in 1898 met als hoofddoel het produceren van fruit. Zijn tweede zoon Daniel kwam op 22-jarige leeftijd bij hem op de boerderij, gevolgd door zijn zoon Niel, die het bedrijf overnam in 1950. Vanaf het moment dat de 4e generatie, Daan, het bedrijf volledig overnam in 1981, is de familie Joubert zich meer gaan richten op de wijnproductie. Nog altijd wordt het bedrijf volledig gerund door de familie, van de wijn- en fruitproductie tot de -verkoop en -administratie, catering en het onderhoud van de tuinen rondom het wijnhuis.

De 260 ha aan wijngaarden liggen aan de Paarl-kant van de Simonsberg. Hier heerst een gematigd klimaat, met een gemiddelde regenval in de winter van 900 mm en temperaturen variërend van 7°C in de winter tot 30°C in de zomer; ideaal voor de wijnbouw. Op de wijngaarden staan een groot aantal variëteiten aangeplant: Sauvignon Blanc op de hoogste hellingen, Chardonnay & Chenin Blanc op lager gelegen gebieden, Pinotage, Cinsault en Grenache Noir Malbec, Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon. De verkoelende Atlantische bries in de zomer draagt bij aan het behoud van de frisse smaak van de druiven.


Meer van Niel Joubert