Slow Wine

Slow Wine: Pure, eerlijke en schone wijnen

Het begrip Slow food is wereldwijd ingeburgerd. Deze wereldwijde beweging krijgt met Slow Wine navolging en is een way of life voor Italianen. Buiten Italië is dit begrip minder bekend. De wijnen die het certificaat Slow Wine mogen dragen, worden gemaakt met respect voor de natuur en tradities. Duurzaamheid en herkenbaarheid zijn van groot belang!

Slow Wine sluit aan bij de Slow Movement, een cultureel maatschappelijke beweging die staat voor een andere manier van leven, gericht tegen snelle massaproductie en standaardisering. Slow verwijst naar methoden van landbouw en veeteelt met respect voor het ritme van de natuur, de tijd voor rijping om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken te krijgen, maar ook naar voldoende tijd voor het gebruiken van onze maaltijd en het genieten ervan, samen met degene met wie je aan tafel zit.

Slow Wine is natuurlijke wijn met de volgende kenmerken:

  • De wijnmakers zijn relatief kleine, onafhankelijke wijnproducenten
  • De wijnmaker heeft de intentie natuurlijke wijn te maken en is bereid daarvoor risico te nemen
  • De maker van natuurlijke wijn teelt het liefst zelf zijn eigen druiven
  • De druivenrassen die worden gebruikt zijn vooral inheemse soorten
  • De handgeplukte, biologische druiven die gebruikt worden komen uit wijngaarden waar geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt
  • In het wijnmaakproces worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren
  • Er wordt een minimale dosis sulfiet gebruikt en alleen op het moment van bottelen.

Vier Italiaanse wijnhuizen uit ons assortiment zijn in het bezit van een Slow Wine certificaat: Feudo Monaci, Borgogno, Nino Negri en Eò.