Bolla Creso Rosso Verona IGT

Proefnotitie

Donkerrood van kleur. Intens van geur met tonen van zwart fruit en vanille. In de mond smaken van kersen, pruimen en specerijen. De tannines zijn fluweelzacht en de afdronk is aanhoudend.

Specificaties

Wijnhuis Bolla
Artikelnummer 164028
Land van herkomst Italië
Streek Veneto
Sluiting Kurk
Druiven corvina (65 %)
cabernet (35 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Zwart fruit, vanille, specerijen

Vinificatie:

De druiven gaan na de oogst ieder een eigen vinificatie traject in. De corvina druiven worden na de oogst direct vergist met de schillen op rvs om frisheid te behouden. De cabernet sauvignon wordt eerst ingedroogd voor een periode van 30 dagen. De cabernet sauvignon wordt toegevoegd aan de corvina en ondergaat een tweede vergisting. De ingedroogde cabernet sauvignon zorgt voor body, fluweelzachte tannine en structuur waar de corvina voor elegantie zorgt. Na de vergisting wordt de wijn overgepompt naar kleine Amerikaanse en Franse eikenhouten fusten waar de malolactische vergisting plaats vindt. Vervolgens rijpt de wijn op deze fusten voor 12 maanden, dit wordt opgevolgd door een periode van 6 maanden rijping op de fles.

Wijn spijs:

Heerlijk met rood vlees, stoofvlees en oude kazen.

Awards:

“Zwartebessensensatie. Vloeibare tannines. Kalm en afwachtend. Verrukkelijke Veronees. Weetje voor bij het ontkurken: Frank Sinatra was de ultieme Bolla-aficionado. Het is dit jaar exact zestig jaar geleden dat hij weigerde in een restaurant te eten omdat daar geen Bolla werd geschonken.”
Harold Hamersma, beoordeeld in DGH 2019 met een 9-.

Achtergrondinformatie:

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Dit was een groot succes. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.


Meer van Bolla