Bolla Soave Classico Rétro DOC

Proefnotitie

Citroengeel van kleur met aroma’s van citrus, bloemen, exotisch fruit, honing. Zacht en elegant in de mond.

Specificaties

Wijnhuis Bolla
Land van herkomst Italië
Streek Veneto
Sluiting Kurk
Druif garganega (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Citrus, bloemen, exotisch fruit

Vinificatie:

Na de handmatige oogst worden de druiven voor een korte periode ingeweekt onder lage temperatuur. Na de alcoholische vergisting blijft de wijn in contact met de gistcellen totdat deze wordt gebotteld einde jaar.

Wijn spijs:

Aperitief. Wit vlees en risotto.

Awards:

"Een smakelijke kennismaking met het wijnhuis Bolla vormt de met een jaren zestig etiket gepresenteerde Bolla Retro 2018, een Soave Classico van alleen de garganegadruif. We proeven in deze aimabele, nét niet te rijpe witte wijn sappig en zacht fris verpakt, licht gekruid geel en wit fruit plus een nootje.”
Hubrecht Duijker, beste uit de test augustus 2020

"Mild, zacht geel fruit, licht amandelig en prettige opfriszuren. Bovenste beste Bolla”.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma, beoordeeld met een 8.

Achtergrondinformatie:

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.


Meer van Bolla