Susana Balbo Crios Torrontés

Proefnotitie

Helder water wit van kleur. De geur is overweldigend van bloemen, muskaat, exotisch en fris. De smaak biedt iets kruidigs zoals jasmijn, maar is tegelijkertijd verfrissend en smaakopwekkend. Aangenaam bittertje met tonen van citrus in de afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Susana Balbo
Land van herkomst Argentinië
Streek Mendoza Valley
Sluiting Schroefdop
Druif torrontés (100 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Soepel, exotisch, bloemig.

Vinificatie:

Na de groeiperiode op kalkzandsteen vindt de fermentatie plaats op INOX tanks.

Wijn spijs:

Sushi, charcuterie, krab, vis, milde kazen.

Awards:

91 pnt - James Suckling

GEUR: open, tropisch fruit, bloesem
SMAAK: sap, ongecompliceerd, evolutie, bittertje
3/5 sterren - Perswijn

Achtergrondinformatie:

Crios Torrontes wordt gemaakt van twee verschillende wijngaarden: Paraje Altamira (Mendoza) en Cafayate (Salta). Altamira ligt op 1.200 meter hoogte. Dit, samen met de lagere temperatuur in de wijngaard en de leistenen bodem geeft de wijn zijn mineralen tonen. De druiven uit Salta, met een subtropisch klimaat en een zandbodem, zorgen voor de aromatische neus. Beide wijngaarden zijn 100 jaar oud.

De basis voor de Crios Torrontés legde Susana Balbo vanuit de scheikunde samenstelling van appelsap. Eerdere pogingen om met de torrontés druif een wijn te maken, resulteerde in bittere wijnen; niet direct aantrekkelijk. Door vanuit deze scheikundige achtergrond om te gaan met de druif, draaide Susana Balbo dit om naar een aromatische, minerale wijn waar lychee de boventoon voert.

Susana Balbo is een van de toonaangevende en meest innovatieve wijnmakers van Argentinië. Ze wordt wel gezien als de ‘Evita Péron’ van de Argentijnse wijnbouw. Invloedrijk, geliefd en een tikkeltje controversieel. Onder haar motto ‘waar een wil is, is een wijn’ creëert ze haar weg naar haar ultieme droom: een eigen wijnmakerij waar ze helemaal los kan gaan met haar ideeën over het maken van sublieme wijnen.


Meer van Susana Balbo