Domaine Vrignaud 1er Cru Fourchaume

Proefnotitie

Licht goudgeel van kleur. Een rijke, krachtige premier cru, met breedte en lengte. De geur en smaak bieden citrus, mooi sap, fruit, rijkdom, kracht en lengte in de afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Domaine Vrignaud
Land van herkomst Frankrijk
Streek Bourgogne
Sluiting Kurk
Druif chardonnay (100 %)
Categorieën Biowine
Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Rijk, krachtig, citrustonen

Vinificatie:

De druiven hebben gerijpt op een bodem van kalk en klei. De fermentatie vind plaats op INOX tanks, waarna de wijn nog enkele maanden rijpt op INOX tanks.

Wijn spijs:

Schaal- en schelpdieren, vis.

Awards:

"Rijpe gele appels, kweeperen, amandelen en een hint boenwas. Zacht in de mond. Rijk en met hoge zuren. Honderd procent diner-Chablis.” – WineLife

16/20 pnt. – Perswijn. “Geur: Ananas, grapefruit, nieuw hout.
Smaak: sappig, fijne structuur, goede zuren.”

Als je dan voor een Chablis gaat, ga er dan helemaal voor. Premier Cru’s zijn toch echt wel een ander verhaal. Beter verhaal. Die van Vrignaud vertelt van kleine hazelnootjes, vanillestokjes en een stel enthousiaste peren en appels, die in hun beste pak stoelen aan alle kanten van de tafel bijzetten. Geen neusophalende kak, maar gastvrij volk dat voornemens is ons een mooie avond te bezorgen. Gaat wel lukken, vermoed ik. – Harold Hamersma

Achtergrondinformatie:

Fourchaume staat bekend als de meest belangrijke premier cru wijngaard binnen de Chablis appellatie. De zuidelijk gelegen hellingen liggen ten noorden van de stad Chablis. De bodemstructuur bestaat uit het Kimmeridge gesteente met een hoog kalkgehalte en zandsteen en is een geweldige voedingsbodem voor de druiven waardoor een hoog mineraal gehalte ontstaat in de wijnen.

Domaine Vrignaud is een familiebedrijf waarvan Guillaume, de wijnmaker reeds de 5de generatie is. Het domein omvat 10ha wijngaarden in de Chablis, de meest noordelijke appellatie van Bourgogne. De wijnen worden gemaakt van chardonnay zoals de meeste witte wijnen in Bourgogne. De wijngaarden worden via de biologische methode bewerkt, er wordt bijvoorbeeld in de wijngaard niet routinematig gebruik gemaakt van onkruidverdelgers of pesticiden.


Meer van Domaine Vrignaud