Castello Monaci Coribante IGT

Proefnotitie

Geconcentreerde rode kleur met paarsachtige tinten. Fruitige aroma's met hints van kersen, frambozen en vlierbloesem. Opvallende fruitige smaak met licht minerale tonen.

Specificaties

Wijnhuis Castello Monaci | Slow Wine
Artikelnummer 164137
Land van herkomst Italië
Streek Puglia
Sluiting Kurk
Druiven syrah (60 %)
malvasia nera di lecce (40 %)
Categorieën Slow Wine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Mineralen, rood fruit, vlierbloesem

Vinificatie:

De Malvasia druiven worden met de hand geplukt eind september, de syrah druiven mechanisch in de eerste tien dagen van september. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur op roestvrijstalen vaten. Na de malolactische gisting rijpen de malvasia druiven 12 maanden in houten vaten, terwijl de syrah in roestvrijstalen vaten blijft.

Wijn spijs:

Vegetarische pasta, geroosterd rood vlees, gerijpte kazen.

Awards:

“Deze Coribante voert me direct terug naar Salento. Een paar jaar terug waren we in die contreien op vakantie, daar in de hak van de Laars. Dat doen niet zo veel Hollanders, want het is een takke-eind rijden en een handige vliegverbinding vanuit Nederland ontbreekt. Heel exclusief dus, als het ware. En dat is een voordeel, want er is natuurlijk niets erger dan op vakantie gaan in een gebied waar het wemelt van de Nederlanders. Daar zijn we het met z'n allen wel over eens; lees Grand Hotel Europa van Ilja Pfeijffer maar. Wij arriveerden vrij laat in het seizoen, na een hete zomer lang stevig doorgeproefd te hebben voor de deadline van De Grote Hamersma. Maar, aan gezelligheid gelukkig geen gebrek, het Italiaanse toeristenseizoen is in augustus namelijk op zijn hoogtepunt. God, wat zijn de Italianen toch hartelijk en amicaal. Er werd gelachen, goed gegeten en gedronken en vriendschappen gesloten voor het leven. Bij het zwembad, op het strand, op straat, in de restaurantjes. Wij zaten ernaast en keken ernaar, nog een bordje anti pasto en een karaf huiswijn wegwerkend. Blonds have more fun, mwah. Licht depressief en tien kilo zwaarder keerden we na drie weken terug naar een druilerig Amsterdam. Heerlijk tussen de Hollanders! Glaasje Coribante erbij, en je bent klaar. Net zoals daar: krachtig welwillend rood, met kersen en bramen, soepel bewegend tussen de zoethout en vanille. Voor een Zuid-Italiaans zacht prijsje.”- Harold Hamersma 2020, beoordeeld met een 8+ (sterwijn)

Achtergrondinformatie:

Castello Monaci is in 1970 opgericht. Niet ver van Lecce, dichtbij de zee, aan de weg naar Taranto, bij de poorten van Salice Salentino, bevinden zich eeuwenoude olijfboom- en wijngaarden rondom het Castello Monaci. Wijnmaker Leonardo Sergio gebruikt veelal inheemse druivenrassen als de primitivo, negroamaro en malvasia nera. De wijnen kenmerken zich door een hoge kwaliteit, volle en rijpe smaken van zongedroogd fruit met een heerlijke kruidigheid. Castello Monaci werkt zoveel mogelijk natuurlijk en is onderdeel van de ‘slow wine’ beweging. De wijngaarden pal naast de zee gelegen en het klimaat zorgen ervoor dat de druiven op een natuurlijke manier beschermt worden tegen ziekten. Het kasteel in het midden gelegen is behalve de wijnkelder ook een van de meest populaire trouwlocaties van Italië.


Meer van Castello Monaci | Slow Wine