Bolla Rhetico Amarone della Valpolicella

Proefnotitie

Diep robijnrood van kleur. Intense aroma’s van rijpe bessen, vanille en chocolade. Fluweelzacht in de mond met smaken van pruimen, koffie en een aanhoudende afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Bolla
Artikelnummer 164029
Land van herkomst Italië
Streek Veneto
Sluiting Kurk
Druiven corvina (85 %)
rondinella (15 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

pruimen, vanille, chocolade

Vinificatie:

De corvina en rondinella druiven worden ingedroogd voor een periode van 120 dagen. Dit gebeurd onder gecontroleerde temperatuur en ventilatie. Door dit proces wordt het suikergehalte in de druiven verhoogd. Hierna worden de druiven geperst en vind er een voor-fermentatie plaats waarbij de schillen worden ingeweekt onder lage temperatuur. Dit resulteert in intense aroma’s en een diepe kleur. Daarna vind de vergisting plaats die ongeveer 3 weken duurt. Vervolgens rijpt de wijn voor 36 maanden op houten fusten en rijpt de wijn 1 jaar in de kelders na de botteling.

Wijn spijs:

Gegrild rood vlees, wild en rijpe kazen.

Awards:

“Het jaar van de elegante en geurige amarones. Rhetico doet mee aan het spel. Italiaans powerhouse dat zich onverwacht frivool en wuft presenteert. Rozijnen, krenten, gedroogd fruit. Plus verbazingwekkend lichtvoetige zeuren die hem tot een fijnsbenaarde verschijning maken. Amarone met een hoge doordrinkfactor. Kom je niet vaak tegen. Maar al te vaak moet je ze naar binnen lepelen.” Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 9-.

Achtergrondinformatie:

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Dit was een groot succes. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.


Meer van Bolla