Pierre Ponnelle Fleurie

Proefnotitie

Helder robijnrood van kleur. Geuren van kersen, bessen, bloemen en kruiden. Zijdezachte smaak met een mooie balans tussen het fruit en de zuren.

Specificaties

Wijnhuis Pierre Ponnelle
Artikelnummer 44040
Land van herkomst Frankrijk
Streek Bourgogne
Sluiting Kurk
Druif gamay (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Kersen, bessen, bloemen

Vinificatie:

Na de selectieve, handmatige oogst worden schillen ingeweekt onder lage temperatuur om aroma’s te onttrekken. Gevolgd door een natuurlijke vergisting met wilde gisten om complexiteit op te bouwen. Dit gebeurt wel onder gecontroleerde omstandigheden.

Wijn spijs:

Aperitief, gevogelte en milde kazen

Achtergrondinformatie:

Geboren in 1847, start Pierre Ponnelle in 1875 zijn eigen wijnbedrijf Maison Pierre Ponnelle in Beaune. In 1890 verkrijgt hij de oude abdij van Saint Martin de l’Aigue in Beaune, gesticht in 377 door Saint Martin. In het begin van de twintigste eeuw wordt hij opgevolgd door zijn zoon Lazare Ponnelle. Nu, ruim 125 jaar later, wordt nog steeds de oude Bourgondische wijntraditie in ere gehouden, weliswaar met behulp van de meest geavanceerde technieken. Niet voor niets is het motto van het bedrijf “Respiciamus atque Propiciamus”, wat vrij vertaald betekent: “Wij gaan de toekomst tegemoet met de kracht en kennis die wij hebben opgedaan uit het verleden”.

Fleurie
Hoewel Pinot Noir de belangrijkste blauwe druif van de Bourgogne is, wordt er ook wijn gemaakt van de Gamay druif. Deze druif groeit vaak zuidelijker in het gebied Beaujolais. Dit gebied, wat bekend staat om de jonge rode Beaujolais wijnen, biedt echter ook wijnen die goed kunnen ouderen. Deze wijnen zijn voornamelijk in de tien cru gebieden te vinden. Deze gebieden, vernoemd naar het nabijgelegen dorp, geven wijnen van hoge kwaliteit die vaak meer rijping hebben gehad. Fleurie is misschien wel het bekendste van de tien gebieden en wordt vaak gezien als de meest elegante of vrouwelijke cru. Pierre Ponnelle Fleurie is een volle, fruitige wijn met smaken van onder andere framboos. De milde wijn is goed te combineren met gevogelte onder andere.


Meer van Pierre Ponnelle