Champagne de Castellane Brut

Proefnotitie

Licht gele kleur. Tonen van citrus, appel, witte bloemen en een hint van vers brood. Parelende mousse met elegante zuren met een verfijnde afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Champagne de Castellane
Land van herkomst Frankrijk
Streek Champagne
Sluiting Kurk
Druiven chardonnay (35 %)
pinot noir (35 %)
pinot meunier (30 %)
Categorie Mousserend
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Appel, witte bloemen, vers brood

Vinificatie:

Na de eerste vergisting vindt de tweede vergisting van champagne plaats in de fles. De wijn heeft na de eerste vergisting nog geen bubbeltjes en wordt in de fles gestopt samen met gistcellen en suiker. Hierdoor begint de tweede vergisting die ongeveer 3 weken duurt, de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Daarna hebben de gistcellen nog steeds een functie genaamd ‘autolyse’ waarbij de dode gistcellen in contact zijn met de champagne. Dit effect geeft het aroma van vers brood. De Castellane Champagnes rijpen voor 24 maanden op fles.

Wijn spijs:

Heerlijk als aperitief maar ook bij schaal- en schelpdieren en antipasti.

Awards:

"Hier hebben we Champagne de Castellane met een prijs-kwaliteit die best in orde is. Gele appels, laurierblad, bloesems en wat nerveuze belletjes. Mooi droog met een minty bite”
Harold Hamersma in de Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 8+.

Achtergrondinformatie:

In 1895 richtte Graaf Florens de Castellane het Champagnemerk de Castellane op in de pittoreske stad Epernay. De familie de Castellane behoort nu tot één van de oudste families van Frankrijk. De oprichter van het Champagnehuis kiest voor een opvallend etiket. Namelijk het bekende rode Andreaskruis, die afgebeeld staat op het vaandel van het oudste regiment in de streek. In het centrum van Epernay staat als symbool van de stad de toren van Champagne de Castellane. Deze toren werd in 1904 gebouwd en is het werk van Auguste Marius Tourdoire, de architect die ook het Gare de Lyon in Parijs ontwierp. Tegenwoordig is in de toren een deel van het champagnemuseum gevestigd.


Meer van Champagne de Castellane