Calem Porto Vintage 2002

Proefnotitie

Diep zwart-paarse kleur. Krachtig in de neus met tonen van zwarte bessen, kersen en bloemen. Stevige tannines, smaken van rijpe vruchten. Elegant in de mond met een aanhoudende afdronk van bramen en donkere chocolade.

Specificaties

Wijnhuis Calem Porto
Land van herkomst Portugal
Streek Douro
Sluiting Kurk
Druiven touriga nacional
touriga franca
tinta roriz
Categorie Port
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Zwarte bessen, kersen, bloemen

Vinificatie:

De druiven vergisten kort waarna er ‘Aquardente’ wordt toegevoegd. Letterlijk betekent dit ‘vuur water’. Deze neutrale alcohol beïnvloedt de smaak niet, maar zorgt er voor dat de vergisting stopt. De gistcellen sterven namelijk door het toevoegen van de alcohol. Het moment van toevoegen bepaalt de smaak van de port. Doordat de vergisting stopt blijft er suiker over, waardoor port vaak zoet is en 20% alcohol heeft.

Vintage port is voor velen het summum op portgebied en wordt alleen gemaakt in een bijzonder goed oogstjaar. Vintage ports rijpen op fles, in tegenstelling tot de overige soorten. Vintages hebben een buitengewoon krachtige en rijke geur en een stevige smaak: fruitig, rijk en krachtig. Geur en smaak zijn bij vintages niet hetzelfde, zij worden echter allen gekenmerkt door een onvoorstelbare diepgang en complexiteit in boeket en smaak. Hij kan lang bewaard worden, soms wel tientallen jaren, maar een vintage port kan ook heel jong gedronken worden zoals tussen de 3 en 6 jaar na de oogst. De port is dan extreem krachtig en fruitig.

Wijn spijs:

Chocolade desserts en kaas

Awards:

-

Achtergrondinformatie:

Cálem is één van de bekendste portmerken in Portugal. Bijna ieder gezin in Portugal kent Cálem Porto en het is dan ook het meest verkochte portmerk in Portugal. Het porthuis werd in 1859 opgericht door António Alves Cálem en bleef voor vier generaties lang in de familie.

Vandaag de dag is het porthuis eigendom van Sogevinus SGPS, S.A. Hoewel de nationale markt zeer belangrijk is voor Calem Porto, wordt het merk tegenwoordig naar meer dan 30 landen wereldwijd geëxporteerd. Voor de portwijnen worden hoofdzakelijk druiven geselecteerd uit twee subregio’s van de Douro, de Cima Corgo en Douro Superior.


Meer van Calem Porto