Eò Bianco Riserva IGT Terre di Chieti Adonis

Proefnotitie

Diep goud gele kleur. Intense aroma’s van perzik, abrikoos en gele rozen. De smaak zet vol en rond in met tonen van vanille en toast. De afdronk is aanhoudend.

Specificaties

Wijnhuis Eò | Slow Wine
Artikelnummer 172007
Land van herkomst Italië
Streek Abruzzen
Sluiting Kurk
Druiven falanghina (33 %)
pecorino (33 %)
trebbiano (33 %)
Categorieën Biowine
Slow Wine
Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Perzik, abrikoos, vanille

Vinificatie:

De topwijn van EO is de Adonis. De druiventrossen van deze wijnen worden na rijping afgebonden maar blijven nog enkele weken aan de wijnrank hangen. Doordat ze geen voeding meer krijgen drogen de druiven aan de stokken waardoor er een voller concentratie ontstaat. Na vergisting krijgt de wijn een houtrijping op 100% nieuw barrique voor 12 maanden.

Wijn spijs:

Stevige visgerechten met room, risotto en gevogelte

Awards:

“Dikke Cuvée. Rijp fruit te over. Eiken niet geschuwd. Melkzuurgisting een belangrijke troef. Bianco voor de Belondrade Lurton-lovers. Wit voor wie Californische chardonnay te licht is. Meursault een niemendalletje vindt. Roomboter met zoethout. Perziken op sap. Mango heeft het aan de vanillestok. Dubbel geslagen room op een bolwerk van borstplaat gevoegd met marsepein. Heel goed in zijn soort.”’.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 9.

Achtergrondinformatie:

Eò is opgericht met als doel de waarde van de traditionele Italiaanse druivensoorten te tonen. De ongeveer 700 hectare wijngaarden liggen verspreid door de heuvels waar alleen de regionale autochtone druivensoorten zoals falanghina en montepulciano groeien. De wijngaarden liggen ten westen van Apennijnen, hier ligt tot mei nog sneeuw op de toppen. De wind die over de toppen waait neemt de koude lucht mee waardoor het redelijk koel blijft. Daarnaast worden de druivenplanten volgens het pergola systeem geleid, hierdoor ontstaat er schaduw door het bladerdak waaronder de druiven groeien. Dit zorgt wederom om koeling.


Meer van Eò | Slow Wine