Castello Monaci Pilùna Primitivo Salento IGT

Proefnotitie

Donkerrood van kleur met aroma’s van pruimen, kersen, peper, viooltjes en vanille. Vol en zacht met tonen van bessenjam en zoethout.

Specificaties

Wijnhuis Castello Monaci | Slow Wine
Land van herkomst Italië
Streek Puglia
Sluiting Kurk
Druif primitivo (100 %)
Categorieën Slow Wine
Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Pruimen, kersen, vanille

Vinificatie:

Na de oogst rijpt 20% van de wijn op eikenhoutenfusten voor een periode van 6 maanden. De rest rijpt op roestvrijstaal om het volle fruitige karakter te behouden.

Wijn spijs:

Lamskotelet, geroosterd rood vlees

Awards:

“In Puglia is wijn geen vreemde. Al 2000 jaar voordat we aan onze jaartelling begonnen ging daar de druif in de grond. Vervolgens gingen de Grieken ermee aan de slag, de Noormannen, de Goten, de Arabieren en de Romeinen. Onder de Bourbons werd wijn uit de streek een belangrijk exportproduct dat door heel Europa de dorst leste. En dat doet het nog steeds. Sterker nog, de hele wereld heeft inmiddels kennisgemaakt met het rood uit Puglia. Vooral het rood uit Salento is een graag geziene gast aan tafel. Ik proefde er veel op supermarktniveau en verbaasde mij vaak over de goede kwaliteit en het kleine prijskaartje. Deze van Monaci is beduidend kostbaarder, maar heeft dan ook wel behoorlijk wat te bieden. Hoofdrolspeler in deze rosso is de Primitivo, druif die het daar ernstig naar zijn zin heeft. Deze heeft overigens wel wat houthulp ingeroepen. Zoete specerij en vanille ondersteunen zondoorstoofd donker fruit in een klein plasje gesmolten kaneelijs met gember”.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 8,5.

Achtergrondinformatie:

Castello Monaci is in 1970 opgericht. Niet ver van Lecce, dichtbij de zee, aan de weg naar Taranto, bij de poorten van Salice Salentino, bevinden zich eeuwenoude olijfboom- en wijngaarden rondom het Castello Monaci. Wijnmaker Leonardo Sergio gebruikt veelal inheemse druivenrassen als de primitivo, negroamaro en malvasia nera.

De wijnen kenmerken zich door een hoge kwaliteit, volle en rijpe smaken van zongedroogd fruit met een heerlijke kruidigheid. Castello Monaci werkt zoveel mogelijk natuurlijk en is onderdeel van de ‘slow wine’ beweging. De wijngaarden pal naast de zee gelegen en het klimaat zorgen ervoor dat de druiven op een natuurlijke manier beschermt worden tegen ziekten. Het kasteel in het midden gelegen is behalve de wijnkelder ook een van de meest populaire trouwlocaties van Italië.


Meer van Castello Monaci | Slow Wine