Bolla Soave Classico DOC Tufaie

Proefnotitie

Goudgeel van kleur met aroma’s van citrus, meloen,
grapefruit, peer, vleugje kruiden en honing. De smaak
is intens en zacht. Vol met een fantastische structuur
en een intens lange afdronk.

Specificaties

Wijnhuis Bolla
Artikelnummer 164009
Land van herkomst Italië
Streek Veneto
Sluiting Kurk
Druiven garganega (85 %)
trebbiano di soave (15 %)
Categorie Witte wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Citrus, peer, honing

Vinificatie:

Het fermentatie proces van de Tufaie gebeurt onder gecontroleerde temperatuur voor ongeveer 20 dagen. De gistcellen blijven na de vergisting zo lang mogelijk in contact met de wijn. Tijdens deze periode worden de gistcellen twee keer per week geroerd om om het contact oppervlakte te vergroten. Deze techniek wordt ook wel ‘bâtonnage’ genoemd. Dit zorgt voor een extra smaak dimensie, daarnaast ondergaat een deel van de wijn de malolactische fermentatie om fruit te behouden.

Wijn spijs:

Risotto, kalfsvlees, pasta, salades, vis- en schaaldieren, zachte kazen.

Awards:

“Anders dan andere soaves. Tufaie is een klasse apart. Voor wie ervan houdt: op hout opgevoed. Langdurige lagering ‘sur lies’. Daardoor rijker, complexer en gevulder. Marsepeinfruit: perzik, mango en banaan. Iets kokos. Voldoende fris. Fluwelen frisheid. Fijne, zachte, amandelbittertjes dit jaar.”.
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 8,5.

“De best mogelijke kennismaking met Bolla vormt de Tufaie, een Soave Superiore die deels een beetje vatlagering kreeg en gecomponeerd werd uit 85% Garganega, aangevuld door Trebbiano di Soave. De op een zware fles gebottelde, nog jeugdig ogende wijn smaakt prettig, fris en heel sappig met een licht notig en tegelijk mild fruitig aroma richting perzik en peer en zal met bijvoorbeeld zoetwatervis een prachtig partnerschip vormen”.
Hubrecht Duijker

Achtergrondinformatie:

De naam Tufaie is afkomstig van de oude naam van de Tufa Quarries die ooit Verona omgaven. Dit goudkleurige vulkanische steen, zoals de kleur van deze wijn, werd gebruikt om de mooiste kerken en het 'Teatro Romano' te bouwen.

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Dit werd een groot succes. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen.

Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.


Meer van Bolla