Bolla Amarone Valpolicella Classico Riserva

Proefnotitie

Diepe granaatrode kleur met aroma’s van zwarte rijpe kersen, jam, rijpe peer, vanille, drop en ceder hout. Mooie volle body, krachtig en warm en zuivere tonen van cacao en specerijen.

Specificaties

Wijnhuis Bolla
Artikelnummer 164004
Land van herkomst Italië
Streek Veneto
Sluiting Kurk
Druif corvina en corvinone (100 %)
Categorie Rode wijn
PDF Download PDF

Smaakprofiel:

Kersen, jam, vanille

Vinificatie:

Na het indrogen van de druiven worden de druiven op natuurlijke wijze gefermenteerd met neutrale gisten, waardoor de druiven voor de wijn spreken. De duur van de fermentatie is 15-20 dagen na de alcoholische fermentatie wordt de wijn ‘groot gebracht’ op houten fusten voor 9 – 12 maanden. In de eerste paar maanden vindt de malolactische vergisting plaats hierdoor wordt de wijn ronder en zachter.

Wijn spijs:

Rood vlees, wild, stoofschotels, harde kazen en te genieten na de maaltijd.

Awards:

“Beste jaar ooit voor Amarone. En hier hebben we bovendien het origineel in handen, Le Origini. Italiaanse druivenkrachtcentrale die zich diep en nadrukkelijk presenteert. Rozijnen, krenten, gedroogd fruit, vijgen in zwarte koffie, dadels in Marmite. Toch ook verbazingwekkende lichtvoetige zuren die tot hem tot een fijnbesnaarde verschijning maken, terwijl toch de tannines pallet-hoog opgestapeld liggen. De wijn zelf opleggen kan zodoende ook.” Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2019, beoordeeld met een 9+.

Faccino (95/100 pnt.) – Doctor Wine

Achtergrondinformatie:

In 1950 bottelden de kleinkinderen van de oprichter van Pedemonte Cellar in Valpolicella, de favoriete wijn van hun opa om zijn 80e verjaardag te vieren. Dat was de Amarone. En zo begon de commerciële historie van deze wijn. De allereerste Amarone ooit gemaakt, gelanceerd door Bolla, en nu geliefd over de hele wereld. Met deze Amarone herontdekt Bolla de origine van wijn en produceert dan ook met toewijding en respect voor traditie.

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Dit werd een groot succes. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Oenoloog Christian Zulian is sinds 2015 wijnmaker bij Bolla. Voordat hij bij Bolla startte was hij dertien jaar werkzaam bij Marchesi Antinori en meerdere jaren bij Domaine Baron de Rothschild.


Meer van Bolla